PEISAJUL INDUSTRIAL în patrimoniul MAV
Muzeul de Artă Vizuală din Galați prezintă în perioada 20 octombrie - 21 noiembrie, o selecție de lucrări din propriul patrimoniu, sub genericul PEISAJUL INDSTRIAL în Patrimoniul MAV. Selecția aduce în expunerea temporară o serie de lucrări din colecția de pictură a muzeului, lucrări intrate în posesia instituției între anii 1963 și 1979, ale căror subiecte pun accentul pe activitățile industriale ale vremii.
Arta din estul Europei traversase o perioadă restrictivă, peisajul cultural resimțind profund lipsa circulației libere a informației. Realizate mai curând într-o perioadă de destindere a tendințelor artistice – în care se face apel la întoarcerea la tradiție dar și la curentele de avangardă – ce coincide cu temporara relaxarea politico-ideologică, lucrările din expoziție prezintă aspecte de tratare a peisajului în cheia depășirii etapei realiste, chiar dacă tema peisajului industrial cu fabrici, uzine sau șantiere, continua orientarea decadei anterioare.
Politica de industrializare fără precedent, subliniată cu precădere prin scene ale căror subiecte includeau uzinele ("Combinatul Siderurgic" de Lucian Cioată, "Dimineața gălățeană" de Zsolt Fekete, "Interior în Uzina Reșita" de Ecaterina Predescu, "Combinatul Siderurgic" de Mihai Gheorghe Coron, "Peisaj la Combinatul Siderurgic" de Napoleon Costescu, "Sintaxa siderurgică" de Georgeta Crăciun Costin și "C.S.G." de Constantin Nițescu), fie barajele ("Porțile de Fier" de Gheorghe Glauber), porturile și șantierele navale ("În port" de Ion Sălișteanu, "Șantier naval Galați" de Laszlo Peterfli, "Vase roșii" de Beno Friedel, "Șantier naval" de Petre Bedivan), dar și alte aspecte ale timpului istoric vizat de a doua jumătate a secolului XX, susțin componența expunerii de pe simeze.
Prin intermediul moștenirilor patrimoniale, muzeul întâmpină vizitatorul cu scopul de a mapa o imagine de ansamblu a artei plastice românești, asumând prezentarea expoziției în forma de față, nu ca unică proiecție a artei realizate în perioada mai sus amintită, ci ca episod important în înțelegerea derulării culturale.
Expoziția este deschisă publicului în timpul programului obișnuit de vizitare: miercuri - duminică, între orele 11 - 17, la sediul din Strada Tecuci nr.3, Galați.
Cristiana Culiță - curator, muzeograf
Imagini din expoziție
Credite foto: Cristiana Culiță, MAV Galați