Salonul anual al filialei U.A.P.R. Galați

Cinci ani de Salon anual la muzeu

 

Intrăm în cel de-al cincilea an în care, Salonul anual al filialei U.A.P.R. din Galați se desfășoară în cadrul Muzeului de Artă Vizuală - o instituție care și-a asumat de multă vreme rolul de promotor al artei contemporane, în primul rând la nivel național, dar și pe plan local. Arta gălățeană își găsește locul firesc într-un astfel de spațiu iar în acest sens, actuala expoziție oferă o retrospectivă a saloanelor din 2021, reprezentativă pentru creația plasticienilor membri ai filialei locale a U.A.P.R..

Expoziția de față își propune să evidențieze diversitatea direcțiilor artei contemporane locale, dar și să releve semnificaţiile problemelor pe care şi le pun artiştii, marcând preocupările de ordin stilistic, tematic, conceptual ori ideologic ce animă atelierul de creație al plasticienilor gălățeni, evenimentul oferind, așadar, posibilitatea descoperirii unor personalităţi şi atitudini artistice variate.

La o privire de ansamblu, simezele Salonului anual gălățean alcătuiesc o imagine echilibrată și, în acelaşi timp, suficient de diversă pentru a proba că, pe fondul unor afinități de viziune şi concepţie plastică, îşi găsesc locul de manifestare maniere, modalități de lucru, stiluri şi opțiuni cu trăsături individuale.

Ca și în cazul saloanelor periodice derulate la Galeria de Artă N. Mantu, se pot observa, așa cum este firesc, pe lângă o perpetuare a direcțiilor tradițional-consevatoare, a principiilor academice, la câțiva dintre artiștii cu vechime în filială și căutările inovative, propuneri emergente către arta actuală, care funcționează ca reflexii și reflecții privitoare la timpurile pe care le trăim.

În acest context, se fac remarcate diverse studii de peisaj, printre care unele au ca element central Dunărea, a naturilor statice cu flori și diverse obiecte, dar și a figurii umane sau a reprezentărilor zoomorfe, tratate mai sobru sau urmărite în cheie expresionistă, uneori compunând spații cu caracter alegoric. În paralel, se pot observa investigații ale spațiului și formei, care implică inclusiv recurența unor tipologii formale, sau ale culorii în care accentul de modernitate venind din simplificare este neostentativ, putându-se de asemenea vedea căutările de integrare a obiectului preexistent în compoziția plastică.

Suntem îndreptățiți deci, să vorbim despre un filon al unității în diversitate ce încheagă imaginea unui ansamblu cu profil omogen pe generații de artiști, alcătuit din individualități inconfundabile.

Cea de-a cincea ediție a salonului anual gălățean îi este dedicată de această dată memoriei lui Marcel Bejan, care ne-a părăsit în 2021, un artist de o profundă sensibilitate, ce s-a făcut remarcat în peisajul cultural printr-o viziune cu subtile influențe onirice, lăsând în urmă o operă bogată, încărcată de complexe și adânci valențe sprituale.

 

Eduard Costandache, muzeograf

 

Fotografii surprinse în timpul vernisajului

 

Foto: Eduard Wischegg

 

 

Galerie foto