Radu Sergiu Ruba

ÎNTÂLNIRE A SCRIITORULUI RADU SERGIU RUBA cu artiștii plastici și scriitorii gălățeni / Eveniment partener cu  G r ă d i n i  M i r a c u l o a s e

 

 

Eveniment: lansarea cărților de poezie LEVITAȚIA și IREVERSIBIL / Radu Sergiu Ruba

Prezentarea romanului Semnătura indiană

Locație: Sala de Expoziții temporare a Muzeului de Artă Vizuală Galați

Organizator: MAVGL, Biblioteca Județeană V.A. Urechia Galați cu participarea membrilor Cenaclului literar Noduri și Semne

Invitați: scriitorul Radu Sergiu Ruba, scriitorul și cronicarul literar Adi G.Secară

Data evenimentului: 19 noiembrie 2024, ora 18.00

Gazdă: G r ă d i n i  M i r a c u l o a s e / actuala expoziție temporară MAV Liliana Tofan / artist plastic, muzeograf concept grădini

 

 

Născut la 14 octombrie 1954, în Ardud, județul Satu Mare, Radu Sergiu Ruba este poet, prozator, traducător și radiojurnalist. La unsprezece ani și-a pierdut complet vederea. Școala a început-o la Rătești, comună din vecinătatea celei natale, continuând-o până la bacalaureat la Liceul pentru orbi din Cluj. A absolvit Facultatea de Limbi Străine, franceză-engleză, Universitatea București. A lucrat ca profesor de franceză în învățământul preuniversitar, ca lector de engleză în programe ale British Council București și inspector în ministerul educației. A condus, inclusiv ca președinte, organizația națională a nevăzătorilor, fiind o perioadă în paralel și consilier al ministrului muncii. Din 1992, realizează emisiuni la Radio România.

 

Volume publicate:

Poezie – Spontaneitatea înțeleasă (1983); Iluzia continuă (1988); Iubirea și Orientul (1994); Marginal (2001); Grația Dizgrația (2003, Premiul Asociației Scriitorilor București); Nu înțeleg ce mi se-ntâmplă (2017, Premiul „Ioan Flora” al secției de poezie a Uniunii Scriitorilor) și Levitația (2021, tradus în spaniolă). De asemenea, antologiile de autor Dacă pleci în căutarea mea (1999) și Traversarea (2012).

Proză scurtă – Contrabanda memoriei (1997) și Un mic arhipelag (2019).

Romane – Demonul confesiunii (2004, reeditare 2009); O vară ce nu mai apune (2014 – Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române în 2016, tradus și publicat în engleză, italiană și portugheză, cu o versiune recentă și în spaniolă); Guantanamo (2018, tradus în italiană) și Semnătura indiană (2021 – Premiul Revistei Observator cultural).

Eseistică și jurnalism – Dialoguri și eseuri (2001); O mie de ani în o sută una enigme (volum realizat împreună cu soția sa, Nicoleta Ruba, în 2015, reeditare revizuită și îmbogățită, 2022) și Scene, explorări, condeie (2017). A alcătuit Antologia Constelația Homer (1996, reeditare substanțial adăugită, 2017).

A tradus romane, nuvele și eseuri din literatura franceză.

I s-au acordat numeroase premii pentru poezie și proză, în original și în traducere, în țară și în străinătate, precum Premiul ministerului afacerilor externe al Franței la Festivalul mondial al nuvelei (Paris, 1993). A reprezentat România la Festivalul Noaptea Literaturii Europene (Lisabona, 2018).

I s-a decernat Ordinul Meritul Cultural al României în grad de cavaler.

 

 

Galerie foto