Andreea Brătucu

“Pâinea cea de toate zilele”

expoziție de pictură Andreea Brătucu

 

În data de 14 decembrie 2022, ora 13.30, în cadrul Muzeului de Artă Vizuală Galați va fi deschisă expoziția de pictură semnată Andreea Brătucu, absolventă în 2016 a Universității de Arte București, la clasa profesor Ion Anghel.

Lucrările Andreei Brătucu s-au evidențiat în expoziții de grup și personale precum „Martori și mărturii: Holocaustul evreilor din România „– Biblioteca Națională București 2013; „First Step” – Galeria UNA 2014; „Noii îngeri ai dreptății – Go art project”, Academia de Studii Economice București 2015; expoziție Centrul Artelor Vizuale 2016; „Voglia d’Italia ediția a V-a „– Institutul Cultural Italian din București 2016; „Azulejo” expoziție itinerantă, Muzeul de Arte Decorative Viana do Castello și Institutul Cultural Român din Lisabona 2017; „Eclectica”, Opera Națională București, expoziție personală.

Evenimentul aduce în atenția publicului o pictură cu temă și caracter simbolic, construcție a unei identități artistice asumate, parte a unui proiect deschis pe care artista îl pune pe simezele muzeului sub forma a șasesprezece lucrări pânze și patru obiecte-studiu experiment, generic prezentate pâini, obiecte compuse în spațiul expozițional într-un mod semi-interactiv.

Andreea Brătucu deține darul de a sintetiza realitatea, de a o decoji de zgomot și de ornamente, pentru a ajunge la miezul ideii, topind detaliul insignifiant și conturând în tonuri calde o imagine de o simplitate studiată, o pictură deopotrivă puternică și delicată, coborâtă direct din sanctuarul de pensule, un adevărat discurs în estetică plastică.

“Cum a apărut, ce a fost înainte, pentru ce a apărut, cum se derulează și cum se stinge. Pâinea este simbolul cel mai limpede al vieții. Asemenea ei dospim, ne desăvârșim într-o formă dătătoare de viață.” (Andreea Brătucu)

Pânzele dezvăluie publicului o lume tăcută, în care personajele, vase de lut și pâini, un cuptor, un scaun, sunt obiecte desăvârșite ce compun metafora vieții, hrana materie devine hrana spiritului, în pensulație vibrantă de tonuri argiloase, compoziții rafinate și un desen adânc studiat, de o simplitate complexă.

Expoziția este deschisă publicului în intervalul 14.12.2022 – 08.01.2023, în timpul programului obișnuit de vizitare miercuri - duminică, în intervalul 09 - 17, la sediul Muzeului de Artă Vizuală din strada Tecuci nr.3 Galați.

 

Curator: Liliana Tofan, muzeograf

 

 

Fotografii surprinse în timpul vernisajului

 

 

Fotografii din expoziție

 

 

Foto: Eduard Wischegg

 

 

Galerie foto