Constantin Rusu - Ekphrasis. Spații în mișcare

Miercuri, 15.06.2022, începând cu ora 18.00, în cadrul Muzeului de Artă Vizuală din Galați, va fi deschisă expoziția de desen și pictură a artistului Constantin Rusu, „Ekphrasis. Spații în mișcare”. Expoziția prezintă o serie de lucrări realizate de Rusu în ultimii ani, alături de o selecție de filme ce documentează performance-uri ale artistului.

Cu ocazia deschiderii, publicul va avea ocazia să asiste la un performance realizat de artistul vizual în colaborare cu Peter Vukmirovic Stevens, compozitor și artist multimedia. Performance-ul va avea la bază întrepătrunderea dintre sunet și desen. Vor fi folosite simultan trei instrumente muzicale.

Instrumentul muzical folosit de Stevens se numește Ambit. Acesta este conceput de muzician în colaborare cu inginerul Giancarlo Ciarelli. Instrumentul funcționează în sistem digital, fiind în relație cu un program software. Pe baza unui sistem de referință format din trei axe (X, Y, Z), instrumentul captează mișcările pe care performer-ul le face și transmite datele către program. Tipul de sunet pe care programul îl emite este definit de software și transmis audio printr-un sistem sonor.

Constantin Rusu folosește un sistem de notație care are la bază Săgeata ca semn grafic, pentru a crea imagine. Linia este un punct în mişcare. Săgeata relevă privitorului sensul mişcării, pe lângă rezultatul acesteia. Semnul săgeţii dă concreteţe fenomenului, însufleţeşte reprezentarea grafică a mişcării punctului.

În anul 2017, în cadrul rezidenței artistice „Haytayan Art Corner”, Constantin Rusu și Peter Vukmirovic Stevens au elaborat trei partituri grafice pentru pian solo, incluzând notație muzicală clasică și desen - ca formă de notație muzicală grafică destinată improvizației. Partiturile alături de desene ale lui Constantin Rusu au fost prezentate și expuse la Muzeul „Haroutiun Galentz”, din Erevan, sub numele „Ekphrasis – O sinteză de muzică și artă vizuală”.

În martie 2018, a avut loc primul performance public sub numele „Ekphrasis. Visual Music”, organizat de Constantin Rusu împreună cu muzicienii Ștefan Diaconu și Daria Tofănescu, interpreți la flaut. A urmat o serie de performance-uri ale artistului vizual, documentate sub formă de înregistrări video.

În ianuarie 2020, a avut loc expoziția „Ekphrasis. La Folia” la galeria AnnArt din București. Cu această ocazie, în cadrul vernisajului, s-a desfășurat un performance organizat de artistul vizual împreună cu muzicienii Mihai Pintenaru, clarinet, și Daria Tofănescu, flaut.

În septembrie 2021, a avut loc expoziția „Ekphrasis. August Ruins” la galeria Helios din Timișoara. Cu acea ocazie, Constantin Rusu a desfășurat un performance ce implica desenul inspirat de audiția muzicală a două piese compuse de Peter Vukmirovic Stevens.

Ekphrasis provine din greaca veche, „εκφραζειν”. Termenul se referă la „evocarea însuflețită a unui subiect dat”, prin procedeul relaționării unor mijloace artistice diferite animate de o esență comună. Ekphrasis presupune o relație bazată pe sinergie/ simbioză. Opera de artă este transpusă dintr-un mediu artistic în altul generând o augmentare la nivel formal. Artiștii folosesc acest procedeu pentru a crea reflecție. Sunt puse în lumină diferite perspective formale ce trimit la un conținut comun. Se urmărește dezvoltarea operei de artă, la nivelul expresiei și sensului artistic perceput de public.

 

Expoziția este deschisă publicului în timpul programului obișnuit de vizitare: miercuri - dumincă, în intervalul 09 - 17, la sediul Muzeului de Artă Vizuală din strada Tecuci nr. 3, Galați.

 

Curator: Cristiana CULIȚĂ, muzeograf

 

Fotografii de la deschidere

 

 

Fotografii din expoziție

 

Credite foto: Cristiana CULIȚĂ și Eduard WISCHEGG

 

 

Galerie foto