Lola Schmierer Roth. Particularitățile unei opere variate

 

 

Cu ocazia aniversării celor 130 de ani ce se împlinesc în 2023 de la nașterea Dorotheei (Lola) Schmierer Roth, Muzeul de Artă Vizuală din Galați vă invită miercuri, 9 august, începând cu ora 17.00, la vernisajul expoziției „Lola Shmierer Roth. Particularitățile unei opere variate”.

 

„Expoziția aduce împreună lucrări de pictură și grafică din colecția muzeului, mare parte dintre ele ajungând in posesia acestuia în anul 2003, când fiica artistei, Anne-Louise Roth și soțul ei, Alexandru Cezar Ionescu, donează un număr important de obiecte de artă muzeului gălățean.

 

Personalitate importantă a vieții aristice din secolul XX, Lola Schmierer Roth vine pe lume la Galați, drept cel de-al treilea copil al soților Sylvia Schmierer (fiică a cunoscutului reputat lingvist și academician Heimann Hariton Tiktin, președintă a „Societății de binefacere a Doamnelor israelite gălățene pentru ajutorarea văduvelor și orfanilor din Galați” și întemeietoare a „Școlii Particulare Israelito-Române de Fete”) și Ludwig Leopold Schmierer (deținător al societății comerciale armatoare „M. Schmierer & Co” și consul onorific al Țărilor de Jos la Galați).

 

Lola Schmierer Roth își dezvoltă înclinația pentru început în orașul natal, unde timp de doi ani a luat lecții private de desen, anatomie și perspectivă cu pictorul italian Antonio Zumino, ca mai apoi să viziteze constant Viena și Berlinul unde studiază cu gravorul secesionist Hermann Struck. La Paris urmează preț de câteva luni Academié Julian, pentru ca în perioada următoare să se stabilească la Berlin, unde prin frecventarea expozițiilor importante pe care secesioniștii le organizau – amintind aici Saloanele Secession din 1911 și 1912, unde sunt expuse lucrări ale lui Paul Cézanne, Vincent Van Gogh, Georges Seurat, Henri de Toulouse-Lautrec, Henri Matisse, André Derain, Oscar Kokoschka, Edvard Munch, Pablo Picasso, Fernand Leger și alții – artista avea să fie puternic influențată de efervescența și dinamismul scenei artistice. Tot la Berlin studiază la școala particulară destinată pictorițelor, școală pe care pictorul și gravorul Lovis Corinth o întemeiază. Ion Theodorescu Sion este cel care o ghidează pe Lola timp de doi ani, întoarsă la Galați, dincolo de evidenta influență exercitată asupra creației acesteia, mărturie legăturii lor stând portretul acesteia realizat de Sion, prezent în expunerea permanentă a muzeului nostru. Anii de după Primul Război Mondial o poartă alături de bunicul matern, în vizitarea unor importante capitale europene, continuând astfel preocuparea-i constantă în cunoașterea artei. Alături de pictorul și gravorul expresionist Willy Jaeckel studiază întoarsă din nou la Berlin. Académie Ranson definește o noua etapă a Lolei la Paris, întâlnindu-l aici pe influentul profesor Roger Bissière, etapă urmată de perioade de studiu cu André Derain.

Marginalizată, silită să se adapteze unei vieți diametral opuse, rămâne în anul 1940 fără dreptul de a mai participa la viața publică. Lola Schmierer Roth se dedică vieții pedagogice predând cursuri de desen și istoria artei la Liceul de fete al Comunității evreiești din Galați, corespondează și continuă să picteze și să se adapteze la o viață modestă.

 

Revizitarea Lolei Schmierer Roth urmărește readucerea în prim-plan a operei și personalității artistice a acesteia, cu ocazia celor 130 de ani de la naștere, după trei expoziții organizate de Muzeul gălățean, prima în anul 1972 îngrijită de muzeografa Natalia Buciac, iar următoarele, în 2004 și 2014 semnate de muzeografa Mariana Tomozei Cocoș.

 

Pornind de la importanta deschidere pe care artista a avut-o către marile muzee europene și creația mișcărilor artistice de avangardă clasică, valoroasa donație „Anne-Louise Roth și Alexandru Cezar Ionescu” din anul 2003 și numeroasele contacte pe care artista le-a întreținut cu însemnate nume din arealul artistic al vremurilor respective, expoziția urmărește familiarizarea publicului cu o personalitate remarcabilă a artei gălățene, cu opera și viața acesteia, oglindite în realitățile sociale ale vremurilor trăite.”

 

Cristiana Culiță, muzeograf – curatoarea proiectului expozițional

 

 

 

Expoziție: Lola Schmierer Roth. Particularitățile unei opere variate

Vernisaj: 9 august 2023, miercuri, ora 17.00

Vizitare: 10 august - 24 septembrie 2023, interval orar 9.00 - 17.00, miercuri - duminică

Locație: Muzeul de Artă Vizuală Galați, Sala de Expoziții Temporare, Strada Tecuci nr. 3

Curator: Cristiana Culiță, muzeograf

Organizator: Muzeul de Artă Vizuală

Finanțator: Consiliul Județean Galați

 

Fotografii de la deschidere

 

 

Foto: Eduard Wischegg

 

 

Galerie foto