Câmp deschis – Mihaela Brumar

Muzeul de Artă Vizuală Galați deschide miercuri 13 decembrie, ora 18.00, expoziția personală Câmp deschis semnată Mihaela Brumar, eveniment organizat cu prezența artistei.

 

 

Mihaela Brumar a absolvit Universitatea de Arte București, Facultatea de Arte Decorative și Design, Secția Modă și este membră a Uniunii Artiștilor Plastici din Romănia, secțiunea Grafică din 2012. Autoarea se remarcă printr-o activitate artistică bogată constând în expoziții de grup în țară și peste hotare, premii și distincții, precum și articole publicate.

Artistă cu un discurs plastic imediat recognoscibil, Mihaela Brumar se remarcă printre acei autori pentru care rafinamentul estetic nu face un scop în sine ci rezultă organic din etapele de construcție și concepere ale lucrului. Alegerea temei zarurilor pornește de la o analiză a politicii hazardului - cele 36 de semne-poetice inscripționate pe zaruri, și este exploatată într-o serie de 31 lucrări, sugestiv intitulată Câmp deschis.

“Câmp deschis : context ce explorează intersecția ideilor, țesătura suprapunerilor, juxtapunerilor, a interacțiunilor dintre forma umană stilizată și semnele de pe fațetele zarurilor. Arhetip, corpul uman este semn în câmpul de evenimente, o tipologie ideatică rezultată din necesitatea de a explora relația dintre conținut și formă. Homo Rubeus, spirit, carne, lut, corpul înveșmântat în semne de corespondență, este văzut într-o permanentă conexiune cu sine și cu ceilalți. Însemnele de pe zaruri au fost preluate, reproduse, repetate, rememorate pentru crearea unui circuit al sensului, pentru reflectarea rețelei de energie subtile care leagă totul în viață. Nu am construit zarurile, nu le-am ridicat din plan, ca urmare lucrările sugerează „scrisori deschise”, datorită predilecției către caligrafii. “( Mihaela Brumar )

Tema jocului ca aspect central al vieții și interacțiunii umane, este studiată cu subtilitățile și complexitatea semnului crescut în infinite posibilități, zarurile aruncate în genericul sens din „Alea iacta est!” determină situații favorabile, rostogolirea semnului este creștere. Compoziții deschise, lucrările Mihaelei Brumar devin secvențe în mișcare într-un câmp-instalație , în care siluete-umanoizi transcend bidimensionalul. Desenul-semn se joacă, se încărnează în roșu, devenind materie, sau se topește, se descompune în lumină, redevenind Semn. Semnul-poetic redescoperit de artistă în textul lui Dan Caragea, din “Pioase amintiri: V.G.Paleolog – Zarurile”, deloc-întâmplător caută, construiește forma, devine o sumă de semne, o perfectează ca mai apoi să o distrugă, reașezîndu-se în semnul generic. Paleta caldă din brun și ocru atinge tonul înalt al elegantului roșu-englez și este echilibrată cu finețea unui pictor din tonuri suave de rozuri violacee. Tușurile Mihaelei Brumar capătă în joc, pe rând, textura metalului, moliciunea cărnii, fluiditatea aerului, construiesc din linia-semn și din pată materia și, cu aceleași mijloace, fac comunicarea între vizibil și mai puțin vizibil, supuse regulilor combinatorii ale aceluiași joc simplu ce se desăvârșește prin rostogolirea aleatorie a semnului.

 

Expoziția este deschisă publicului din data de 13 decembrie 2023 și poate fi vizionată pe programul obișnuit de vizitare al muzeului.

 

Liliana Tofan - curatorul expoziției, muzeograf

 

 

 

Galerie foto