Salonul anual al filialei U.A.P.R. Galați

Manifestările artistice de tip salon derulate în ultimul an în cadrul Filialei UAPR Galaţi oferă oglinda unei perioade care angajează artiştii în profunde transformări interioare, în principal prin integrarea fenomenului social impus de pandemie, prin izolare, unde restricţiile de diferite feluri provoacă artistul să se închidă în atelier şi să creeze.

Cea de-a IV-a ediţie a Salonului Anual pune sub lupă un an 2020, adânc marcat de semnul incertitudinilor care îşi lasă amprenta asupra realizărilor artistice într-un mod intens catalizator oferind astfel resorturi pentru interospecţie şi revitalizare a substanţei creatoare. Munca de atelier a artistului plastic care în general este predispusă la solitudine duce în aceste condiţii la o concentrare a calităţilor interioare ce adesea sunt apreciate ca individualitate creativă.

Remarc în dezvoltarea evenimentelor de tip salon care preced selecţia Salonului anual două tendinţe generale, fireşti de altfel: una centripetă care concentrează energiile conservatoare a creativităţii artiştilor consacraţi ce par a rezista cu ostentaţie la zgomotul artei contemporane şi o tendinţă de ieşire către o zonă de retro - avangardă ori postmodernism, prin care, unii dintre colegii intraţi de curând în filială caută să-şi sublinieze viziunea distinctă bazată mai puţin pe atenţia acordată perfecţionării tehnicilor plastice cât mai degrabă către o integrare a fenomenului artei contemporane în accepţiunea sa conceptuală.

Salonul în sine ca manifestare culturală nu problematizează o anume căutare artistică, cât oferă posibilitatea unor categorii de artişti foarte diverse, prin şcoală, vârstă şi niveluri de înţelegere diferite a actului de creaţie, care abordează o largă varietate de forme de expresie, să intre într-o sinergie ce sporeşte creşterea valorică individuală. Acest aspect firesc este subliniat de faptul că fiecare artist se reprezintă până la urmă doar pe sine iar situarea pe simeză în prezenţa unei lucrări "mai puţin valoroase" nu face altceva decât să pună în valoare propria creaţie.

Ca şi în cazul ediţiilor anterioare am considerat că este important să apropiem publicului imaginea unuia dintre plasticienii, colegi în filiala noastră, care ne-au părăsit pe parcursul anului 2020. Ne aducem aminte cu această ocazie de omul, artistul şi cercetătorul Eugen Holban - personalitate distinctă a culturii care și-a dăruit întreaga viață artei și studierii valorilor etnografice din județul Galați.

 

Eduard Costandache, muzeograf

 

Fotografii surprinse în timpul vernisajului

 

Foto: Eduard Wischegg

 

 

Galerie foto