+ - 90

Muzeul de Artă Vizuală Galați vă invită la filme documentare KineDok powered by One World Romania

Joi, 6 iunie se deschide cea de-a zecea ediție a programului european KineDok (care aduce documentare creative în spații alternative) cu filmul “+-90” (Slovacia), ce va fi proiectat de la ora 18.00, în prezența regizorului Marek Kuboš și a artistului vizual Martin Derner, cel care semnează designul grafic al filmului.

KineDok este un program unic în Europa prin amploarea sa, desfășurându-se concomitent în 6 țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Georgia şi România, unde este coordonat de către Asociația One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film. Fiecare dintre țările participante contribuie cu cele mai noi documentare, care rulează apoi în sute de locații din toate cele 6 ţări, generând astfel o comunitate culturală impresionantă.

Cu ocazia ediției aniversare, selecția de filme este una extinsă și cuprinde 22 de filme și două experiențe VR, în premieră în cadrul programului. Pe lângă cele 13 documentare recente din țările participante, partenerii locali au la dispoziție pentru proiecții și o selecție de filme de arhivă, un Focus Ucraina și un program de scurtmetraje.

Proiectul se face remarcat prin abordarea sa aparte, proiecțiile fiind sub formă de cineclub și desfășurându-se pe tot parcursul anului în spații cât mai accesibile. Publicul are șansa să vadă o selecție deosebită de filme, care nu circulă în cinematografele obișnuite și la care altfel nu ar avea acces. Mai mult decât atât, KineDok trece dincolo de experiența pasivă a sălii tradiționale de cinema, organizând după proiecțiile de film dezbateri antrenante între public și diverși invitați locali și internaționali. Publicul are astfel ocazia să se implice activ în discuții cu regizori, protagoniști și specialiști din diferite domenii, și să rămână astfel conectat nu doar la actualitatea românească, ci și la evenimente curente de natură culturală, socială și politică din întreaga lume.

 

"+ - 90" (Slovacia,2022).

Regia, imagine: Marek Kuboš

 

 

În cel mai recent film al său, documentaristul Marek Kuboš se destăinuie altor colegi din industria de film documentar slovac. Îi împarte pe aceștia în trei generații: propria generație (anii 1990), generația anterioară și cea următoare. Kuboš îi aduce împreună pentru a discuta despre pasiunea lor pentru cinema, provocările tehnice și economice, și pentru a delimita frontierele etice și pe cele ale filmului documentar din viitor. Nucleul este format din generația de succes care a crescut în anii '90: Milan Balog, Peter Kerekes, Robert Kirchhoff, Juraj Lehotský, Marko Škop, Zuza Piussi, Jaro Vojtek și Marek Kuboš. Regizorul realizează interviuri și cu predecesorii lor: Dušan Hanák, Mário Homolko, Ľubo Štecko, Alexander Strelinger, Mišo Suchý, Martin Šulík, Dušan Trančík, pe care le integrează, împreună cu operele lor, într-un context cultural și politic mai amplu.

 

Premii și festivaluri:

Premiul special al juriului – One World Slovacia, 2022

Festivalul Internațional de Film Documentar Ji.hlava, 2022

 

Marek Kuboš (născut în 1970) este absolvent al Academiei de Arte și Design din Bratislava, unde a studiat în cadrul unui grup de regizori slovaci cunoscut astăzi sub numele de “Generația 90”. Documentarele lui Kuboš sunt caracterizate prin diversitatea tematică și angajamentul social. Printre filmele sale se numără „A Photographer’s Journey” (1993), „Voice 98” (1999), „Such a Little Propaganda” (2001) și „The Last Self-Portrait” (2018), ultimul făcând parte, de asemenea,din selecția KineDok.

Foarte variate ca subiecte, filmele sale se concentrează pe personalități puternice și neobișnuite, dar și pe angajamentul politic din societatea slovacă, adesea colorate printr-un simț al umorului detașat.

Martin Derner (născut în 1973) a studiat la Academia de Arte Plastice și Design din Bratislava (Slovacia) și a efectuat stagii de studii la Academia de Arte Frumoase din Poznań (Polonia) și la Universitatea din Newcastle upon Tyne (Marea Britanie).

În prezent lucrează ca profesor la Academia de Arte Plastice și Design din Bratislava. Lucrările sale sunt reprezentate în colecții de stat din Slovacia, dar și în colecții private din Slovacia și din străinătate. Pe lângă arta liberă, lucrează și în domeniul designului grafic.

 

Intrarea va fi liberă în limita locurilor disponibile.

 

Organizator local: Muzeul de Artă Vizuală Galați

Organizator național: Asociația One World Romania

 

Parteneri: Institute of Documentary Film (Republica Cehă), Filmtopia (Slovacia), Anthropolis (Ungaria), Restart (Croația), Chai Khana (Georgia)

 

Cu sprijinul: Programul Europa Creativă - MEDIA al Uniunii Europene, Centrul Național al Cinematografiei

 

Partener de monitorizare: mediaTRUST Romania

 

Online: www.kinedok.net/ro | www.oneworld.ro

Facebook: www.fb.com/kinedokromania

Instagram: www.instagram.com/kinedokromania

 

 

Galerie foto