66 de sezoane

66 de sezoane (Slovacia, Republica Cehă, 2003)

Regia: Peter Kerekes

 

 

În 1936 a fost inaugurată Piscina Municipală din Košice, al doilea cel mai mare oraș din Slovacia. Aceasta era mai mult decât un simplu loc de scăldat – era un organism viu, pulsând cu viață proprie. Întreaga metropolă se oglindea în această mică oază acvatică. Cehi, germani, maghiari, slovaci, tineri sau bătrâni, cu toții se bucurau de relaxare și de faptul că se puteau lăsa purtați de curentul apei. În acea perioadă, istoria aducea cu sine numeroase răsturnări, influențând și viața piscinei, dar mai ales destinul celor care o frecventau. Prin evenimentele întâmplate între 1936 și 2002, debutul regizoral al lui Kerekes surprinde 66 de sezoane din viața piscinei din Košice și tot atâția ani din istoria Europei Centrale. Acest mozaic al istoriei Slovaciei este alcătuit doar din poveștile oamenilor care, în fond, sunt ei înșiși istorie.

 

Premii și festivaluri:

- Premiul pentru cel mai bun documentar european – Festivalul Internațional de Film Documentar Jihlava, Republica Cehă (2003)

- Premiul pentru cel mai bun regizor – Festivalul Internațional de Film Documentar Docaviv, Israel (2004)

- Marele Premiu - Mediawave, Ungaria (2004)

- Premiul pentru cel mai bun film documentar - Premiile Criticii Cehe, Praga (2004)

- Premiul pentru cel mai bun regizor - Festivalul Internațional de Film Documentar Navarra Punto de Vista, Spania (2005)

 

Péter Kerekes este regizor de film, producător și profesor la Academia de Artele Spectacolului din Bratislava (VSMU) și la programul de masterat DocNomads din Budapesta.

 

 

Galerie foto