Proiecție film "Dilema sfântă"

DILEMA SFÂNTĂ (Ungaria, Germania, 2022)

Regie: Marton Vizkelety, Julianna Ugrin

 

 

Un documentar intim și onest, care pune discret în discuție regula celibatului pentru preoții catolici.

„Dilema sfântă” prezintă pe larg frământările și dilemele lui Robi, un preot paroh dintr-un sat din Ungaria. Robi este foarte apreciat și respectat de enoriași, cu toate că are o relație de lungă durată cu o femeie pe care o iubește și care este mama celor trei copii ai săi. După mai multe încercări de a găsi o soluție agreată de biserică, într-un final el se vede nevoit să renunțe la preoție pentru a putea fi alături de familie.

 

Premii și festivaluri:

- Cel mai bun film documentar, Premiile Criticilor de Film Maghiari

- Festivalul de Film Astra (2022), secțiunea Central & East Europe

- Festivalul Internațional de Film Documentar FIPADOC (2022), competiția European Stories

- Cel mai bun film documentar unguresc - Festivalul Internațional de Film Documentar pentru Drepturile Omului Verzió (2022)

 

Márton Vízkelety este regizor și director de imagine. În 2007 a absolvit Universitatea de Teatru și Film din Budapesta, cu o diplomă de master. A participat la numeroase ateliere, inclusiv Berlinale Talents și Cinetrain Moscova. Dilema sfântă este primul său documentar de lungmetraj ca regizor.

Julianna Ugrin este o producătoare nominalizată la Premiile Academiei Europene de Film și fondatoare în 2011 a casei de producție Éclipse Film, care se concentrează pe documentare creative pentru piața maghiară și internațională. Ea a produs “A Woman Captured”, “Easy Lessons” și “The Next Guardian”, proiectate în festivaluri ca Sundance, IDFA, Locarno, Hot Docs și Sheffield. În 2019, a fost selectată în cadrul “Producers on the Move” la Cannes. Este absolventă EURODOC și EAVE și președinta Asociației de Film Documentar. “Dilema sfântă” este primul ei film în calitate de regizor.

 

 

Galerie foto