Proiecție film “Sunny”

Sunny/Însorit (Georgia, 2021)

Regie: Keti Machavariani

 

„Sunny” spune povestea unei foste profesoare care merge din ușă în ușă și intervievează persoane pentru o cercetare socială, în Tblisi, Georgia, țară numită odinioară “Georgia însorită”. De altfel, “Sunny/Însorit” este traducerea literală a numelui georgian al protagonistei, Mziuri. Filmul atinge în profunzime obiceiurile sociale atât ale protagonistei de vârstă mijlocie, cât și ale subiecților ei și aflăm informații despre viața, temerile, speranțele și atitudinile societății georgiene față de probleme civice și politice actuale. Conversațiile lui Mziuri (Sunny) din interiorul caselor subiecților ei oferă o privire fascinantă asupra unei comunități și a unei culturi dar și o perspectivă asupra lui Sunny însăși. Profesia ei reprezintă chiar viața sa socială și, posibil, singurul lucru care ține la distanță izolarea.

 

Filmul a primit Mențiunea de Onoare la Festivalul Internațional de Film Documentar “Hot Docs”, Canada, 2021 și a participat la mai multe festivaluri din lume.

 

Keti Machavariani a absolvit Facultatea de Artă a Universității de Stat din Tbilisi în 1995, înainte de a obține o altă diplomă în Regie de Film la Facultatea de Cinema a Universității de Stat de Film și Teatru (2002). Între 2005 și 2006 — cu ajutorul unei burse a Ministerului italian al Afacerilor Externe — ea a urmat un curs practic la postul de televiziune italian de stat RAI. Întoarsă în Georgia, a regizat scurtmetraje lucrând totodată ca regizor și producător de programe de televiziune și ca asistent regizor pentru mai multe lungmetraje. Din 2008 predă studii de film la diferite universități din Tbilisi.

“Sunny” este primul documentar regizat de Keti Machavariani.

 

 

 

Galerie foto