Proiecție film “Terapie intensivă”

TERAPIE INTENSIVĂ (Cehia, 2021)

regia: Adéla Komrzý

 

Medicii Ondřej și Kateřina se luptă în munca lor cu problemele nechestionate ale sistemului medical. Dincolo de halate albe și tehnica ce poate prelungi viața pacienților, cei doi se concentrează și asupra ființei umane. În conversațiile intime cu pacienții lor, aceștia caută răspunsuri la o întrebare pe care medicina modernă nu obișnuiește să o ridice, anume ce înseamnă să trăiești o viață bună. Devenind pionieri ai îngrijirii paliative spitalicești, Ondřej și Kateřina consideră că medicul nu este doar o persoană care salvează corpul fizic, ci și cel care îl ghidează pe pacient în momentele dificile, încercând să-l ajute să ia cele mai bune decizii. Adesea, medicii ar trebui să faciliteze discuții despre subiectele care au dispărut din viața de zi cu zi a societății noastre. Filmat în stil observațional, spectatorii urmăresc momentele delicate din intimitatea acestor conversații. Cunoștințele și pregătirea medicilor se bazează pe etică și comunicare. Prin prelegerile ținute studenților, atelierele pentru medicii seniori, dar și discuțiile cu conducerea spitalului, spectatorii urmăresc efortul lor zilnic de a schimba paradigma medicinei occidentale și de a o pune în practică. Comunicarea și atenția asupra minții și sufletului pacientului pot duce în cele din urmă la o viață mai bună.

 

“Terapie intensivă” a fost nominalizat pentru Cel Mai Bun Film Documentar la Festivalul Internațional de Film Jihlava (2021) și la Festivalul Internațional de Film Karlovy Vary (2021).

 

Adéla Komrzý (n.1992, Praga) a studiat Istoria Artei la Universitatea Karlovy din Praga și regie documentar la FAMU (Film and TV School of the Academy of Performing Arts) Praga. În 2018 a fost selectată să participe la Berlinale Talents și a făcut un internship în regie la Universitatea de Film Babelsberg Konrad Wolf, Berlin. A participat la IDFAcademy Summer School 2019. Ca asistent de producție, a lucrat la miniseria TV “Burning Bush” (regia Agnieszka Holland, 2013). Filmul său “Teaching War”, despre militarizarea societății cehe, a fost premiat și prezentat la festivaluri de film internaționale (IDFF Jihlava, One World, DocLisboa, ZagrebDox, goEast etc.).

 

 

 

Galerie foto