Proiecție film “Marinarul”

Marinarul/The Sailor (Slovacia, 2021)

Regia: Lucia Kaššová

 

Care este prețul libertății? Paul Johnson a navigat toată viața în jurul lumii. A iubit, a băut și a trăit nesăbuit, fără să trăiască cu adevărat pe uscat. Acum împlinește 80 de ani. Atât el, cât și vasul său nu mai sunt în posibilitatea să navigheze. Bea un litru de vodcă pe zi și contemplă viața și moartea. Ce se află la capătul unei astfel de călătorii? Este oare singurătatea? Care este relația dintre libertate și egoism? Realizarea unui vis are întotdeauna un sfârșit amar?

 

Premii:

- Marele Premiu pentru Cel mai Bun Documentar la Festivalul Internațional de Film Flickers’ Rhode Island (2021).

 

Nominalizări la Premiul Cel mai Bun Documentar:

- Festivalul Internațional de Film Jihlava (2021);

- Festivalul Internațional de Film Documentar Canadian Hot Docs (2021);

- Festivalul Internațional de Film Scandinav (2021);

- Festivalul Internațional de Film Documentar Londra (2021);

- Festivalul de Film Martinica (2022);

- Premiile “Sun in a Net” Slovacia (2022);

- Festivalul Internațional de Film Ismailia (2022);

- Festivalul de Film Independent Barbados (2022);

- Bergamo Film Meeting (2022).

 

Lucia Kaššová a studiat regia de documentare la Școala Națională de Film și Televiziune din Londra (Marea Britanie), Universitatea Politehnică din Valencia din Spania și a absolvit masterul la Academia de Arte din Bratislava. În calitate de regizor european independent de documentare, ea se concentrează pe probleme de libertate, egalitate și povești puternice bazate pe caracter, din întreaga lume. Scurtmetrajele ei au avut o recunoaștere largă la nivel mondial, un exemplu fiind “Concrete times” (2018), care a călătorit la peste 20 de festivaluri de film din Europa și Asia și a câștigat Premiul pentru Cel mai Bun Documentar la B16 din Brno (CZ), Premiul pentru Cel mai Bun Regizor la Sevastopol Doc&Tv Film Festival Rusia și Premiul pentru Cea mai Bună Cinematografie la Kinoproba FF din Ekaterinburg, Rusia.

Lucia Kaššová a devenit cunoscută datorită scurtmetrajului despre fostul prim-ministru slovac Robert Fico, din cadrul serialului documentar “Ex-premiers” pentru Radio și Televiziunea Slovacia, cu care colaborează și la alte proiecte.

“Marinarul” reprezintă debutul ei în lungmetraj.

 

 

 

Galerie foto