Proiecție film “O nouă direcție”

O NOUĂ DIRECȚIE/A NEW SHIFT (Cehia, 2020)

Regia: Jindřich Andrš

 

Tomas locuiește în zona industrială a orașului Ostrava. Viața lui liniștită este tulburată de închiderea minei Paskov, unde a lucrat peste 20 de ani. Așa că se vede nevoit să-și schimbe radical viața: după ce termină un curs de programare dificil, descoperă că abilitatea de a scrie coduri nu este suficientă; mai dificilă este însăși intrarea pe piața muncii. Dintr-odată, Tomas primește un răspuns pozitiv și se angajează ca programator la o companie IT. Acum, el stă într-un birou cu aer condiționat, în fața unui ecran, scrie email-uri, participă la întâlniri, ședințe de informare și de brainstorming. Este momentul ca Tomas să-și pună o întrebare neplăcută. Ce a pierdut?

 

Premii:

- Premiul pentru Cel mai Bun Documentar Ceh - Festivalul de Film Internațional Documentar JI.hlava (2020);

- Premiul Publicului - Festivalul de Film Internațional Documentar JI.hlava (2020);

- Premiul “Silver Eye” - Festivalul de Film Internațional Documentar JI.hlava (2020);

- Premiul Juriului Presei - Festivalul Cine Al Este de Lima (2021);

- Premiul pentru Cel mai Bun Regizor - Jindřich Andrš - Festivalul de Film Internațional Documentar DOKer, Moscova (2021).

 

Jindřich Andrš (n. 1994) este regizor și producător debutant și a studiat filmul la FAMU, Universitatea Charles și Edinburgh Napier. A primit premiul cu mențiune specială la IDFF Jihlava 2017 și alte premii pentru scurtmetrajul său “The Last Shift of Tomas Hisem”. “A New Shift” este primul său lungmetraj și a participat cu el la atelierele Ex Oriente, Doc Incubator și IDFA Academy. Ca producător, a debutat cu scurtmetrajul “Pripyat Piano”, un film-poem despre Cernobîl care a primit Silver Eye Award în 2019.

 

 

 

Galerie foto